Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Ανεμογεννήτριες: Τον χειμώνα, λειτουργούν?

αποχιονισμος ανεμογεννητριες ορη βαλτου

   Με αφορμή την δημόσια κοινοποίηση στο facebook, κάποιων βίντεο & φωτογραφιών από κάποιους «εργαζόμενους με πολύ μέλλον», σε αιολικούς σταθμούς της Αιτωλοακαρνανίας, θα κάνουμε μερικές σκέψεις και θα προβάλουμε εικόνες από όσα συμβαίνουν πλέον στις (κάποτε απάτητες) βουνοκορφές που θυσιάστηκαν για την «προστασία του περιβάλλοντος».


ΠΟΛΛΑ ΕΦΕ, ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

  Οι ανεμογεννήτριες βιομηχανικής κλίμακας, μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, εκτός από το να ηλεκτροδοτούν.  Μπορούν να εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα. Μπορούν να αποφέρουν πολλά (σταθερά κι εγγυημένα για δεκαετίες) κέρδη στους «επενδυτές». Μπορούν να εκτινάζουν στα ύψη την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορούν να αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα ένα φυσικό τοπίο. Μπορούν να «μαγνητίζουν» κεραυνούς κατά την διάρκεια μιας μπόρας. Μπορούν να προκαλούν πυρκαγιές. Μπορούν να αλλάζουν το μικροκλίμα μιας περιοχής. Μπορούν να αφανίζουν σπάνια είδη πτηνών. Μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ρύπανση παρθένων περιοχών μέσω των νέων χαράξεων οδών πρόσβασης σε κορυφογραμμές και δάση. Μπορούν να αποφέρουν κέρδη σε εργολάβους, «μελετητές»,  και κατασκευαστικές εταιρίες.

ανεμογεννητριες φωτια πυρκαγια κεραυνος
Φωτιά από κεραυνό, σε ανεμογεννήτρια στο Cambridgeshire
της Αγγλίας.
 Μπορούν να δίνουν το πολύ 1-2 μόνιμες θέσεις εργασίας ανά αιολικό σταθμό, ή αρκετές (αλλά περιστασιακές) θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή αιολικών σταθμών σε τεχνικούς, εργάτες, χειριστές παντός τύπου εργοταξιακών μηχανημάτων. Μπορούν να δίνουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες του εξωτερικού. Μπορούν να ωφελούν υπερβολικά την βιομηχανία σκυροδέματος (τώρα που έσβησαν κι οι οικοδομές...). Μπορούν να μετατρέπουν έναν δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό. Μπορούν να δίνουν την δυνατότητα σε ιδιώτες και εταιρίες να συμμετέχουν σε ένα πανάκριβο εμπόριο ενέργειας. Μπορούν να ωφελούν πολύ τους λίγους, και καθόλου τους πολλούς. Μπορούν, μπορούν, μπορούν...

  Αυτό που ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν ποτέ (αλλά φαίνεται να μην ενδιαφέρει καθόλου όλους τους προαναφερθέντες) μέσα στην 15ετία που θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν πριν αποσυντεθούν, είναι να παρέχουν σταθερή, εξασφαλισμένη, εύκολη και φθηνή ηλεκτροδότηση. Δεν το λέμε εμείς, το λέει ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ στην μελέτη επάρκειας ισχύος για το 2013-2020. Το λένε οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που όλο και «φουσκώνουν», αλλά προκοπή με τα αιολικά δεν φαίνεται να έρχεται. Το λένε στο εξωτερικό όλοι όσοι δοκίμασαν τα αιολικά αρκετά χρόνια πριν, αλλά τελικά βγήκε «μάπα το καρπούζι». Το λέει η λογική, κάθε φορά που αντικρίζουμε νέα αιολικά να ξεφυτρώνουν παντού καταστρέφοντας ολόκληρα παρθένα βουνά, ενώ ακόμη ο λιγνίτης συνεχίζει να εξορύσσεται και να καίει με αμείωτο ρυθμό. Άλλωστε, ακόμη και ένα μικρό παιδί θα καταλάβαινε ότι δεν γίνεται να περιμένεις πότε θα φυσήξει αέρας για να έχεις ρεύμα, και ότι δεν είναι και τόσο εύκολο ή φθηνό να μετατρέψεις τον αέρα σε ρεύμα. Όσοι δεν το παραδέχονται, ή ζουν σε άλλο πλανήτη ή είναι βολεμένοι.



ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ;

   Αυτό το ερώτημα μπορεί να ακούγεται λίγο αστείο ή αβάσιμο, αλλά η απάντηση είναι σοβαρή και βασισμένη σε γεγονότα. Βέβαια, μ' αυτά που βλέπουμε, θα ήταν καλύτερα να ρωτούσαμε «Λειτουργούν οι ανεμογεννήτριες, γενικά?» για να πάρουμε την απάντηση ότι «λειτουργούν μόνο όποτε φυσάει» μπας και το καταλάβουν μερικοί... αλλά μήπως δεν συμβαίνει ούτε κι αυτό? Μήπως δεν λειτουργούν ακόμα κι όταν φυσάει? 

  Στα βίντεο που ακολουθούν, μπορούμε να δούμε τις μπουλντόζες πάνω στα Όρη Βάλτου, να παλεύουν να ανοίξουν τον δρόμο πρόσβασης των ανεμογεννητριών και να απομακρύνουν την τεράστια ποσότητα χιονιού, ενώ τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι εντελώς ακίνητα, αλλά ο άνεμος φυσά κανονικά!



Γάβροβο, Όρη Βάλτου 2021.

Γάβροβο, Όρη Βάλτου 2019.
(ενεργοποιήστε τον ήχο, κάτω δεξιά)




Γάβροβο, Όρη Βάλτου 2019. Υψόμετρο 1.780 μέτρα.
Η μπουλντόζα παλεύει, οι ανεμογεννήτριες «κοιμούνται»...



«Δουλειά να βρίσκεται»...



 Ενέργεια για ηλίθιους!
Εκείνη την ημέρα, θα είχαμε άραγε ρεύμα
εάν διαθέταμε μόνο ανεμογεννήτριες
για ηλεκτροδότηση???


   Φυσικά και όχι. Δεν θα είχαμε ρεύμα, αλλά θα είχαμε και έχουμε άχρηστες, επιδοτούμενες ανεμογεννήτριες φυτεμένες σε πανύψηλες και δυσπρόσιτες βουνοκορφές, για να έχουν (ανούσια) δουλειά κάποιοι χειριστές μηχανημάτων μαζί με κάποια τσιράκια ενεργειακών εταιριών, και για να έχει τεράστιο ετήσιο τζίρο μέσω των επιδοτήσεων η εταιρία "Business Energy", συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίος, η οποία είναι υπεύθυνη στην προκειμένη περίπτωση για αυτή την τραγική και απαράδεκτη κατάσταση...


χιονια ανεμογεννητριες γαβροβο ορη βαλτου

αιολικα παρκα χιονια χειμωνας ανεμογεννητριες βουνα του βαλτου
Έτσι σώζεται το περιβάλλον από τις ανεμογεννήτριες. Ευχαριστούμε τον όμιλο «Μυτιληναίος».

business energy αε μυτιληναιος hellenic capital partners HCP nordex
Τουλάχιστον, αυτοί οι άνθρωποι έχουν δουλειά για να ταΐσουν την οικογένειά τους.
Ανούσια μεν, δουλειά δε...

χιονια ανεμογεννητριες ορη βαλτου χειμωνας
Εδώ κάποτε κυριαρχούσε μια βουνίσια ηρεμία. Τώρα κόβουν βόλτες μπουλντόζες και γκρέιντερ...


Τόσος κόπος για το τίποτα.
Αυτό, το πληρώνουμε, αλλά χωρίς κάποιο αντίκρισμα.


ανεμογεννητριες καθαρισμος δρομου απο χιονι στα βουνα του βαλτου
Πόσο πετρέλαιο σπαταλούν οι μπουλντόζες κάθε χειμώνα
για να φέρουν εις πέρας τόσο ανούσια εγχειρήματα?

χειμωνας ανεμογεννητριες

Άρχισε να ξαναχιονίζει. Θα έχουμε ρεύμα σήμερα άραγε?

χιονια ανεμογεννητριες βρουβιανα περδικακι αυλακι



ελληνας μαλακας
Κι εδώ ο «ήρωας», όπως αυτοπροβάλλεται στο προφίλ του στο facebook.
Πληρώνεται για να ποζάρει μέσα στο καταχείμωνο στα 1.700 μέτρα υψόμετρο,
προσφέροντας ΆΧΡΗΣΤΕΣ «υπηρεσίες», αγορασμένες από απατεώνες επιχειρηματίες!
Το ακριβό ρεύμα, το πληρώνει κι αυτός όμως...και θα το πληρώνουν και τα παιδιά του.



Τόσο όμορφο τοπίο, γιατί να εξευτελίζεται μ΄αυτόν τον τρόπο???


«Καθαρίζουμε έναν δρόμο, ο οποίος οδηγεί
σε ανεμογεννήτριες που δεν λειτουργούν».
Πολύ σοφό, ουσιώδες και χρήσιμο για όλη την κοινωνία!




Οι 16 ανεμογεννήτριες της Business Energy, στις κορυφές Χιονάκι και Γάβροβο Βάλτου.

Στο βάθος, το Γάβροβο (1.781μ.). Εκεί πάνω παλεύουν οι μπουλντόζες
κάθε χειμώνα, για να καθαρίσουν απ' τα χιόνια τους δρόμους της «πράσινης ανάπτυξης»...



   Αυτές οι εικόνες της ντροπής, της παράνοιας και της ξεφτίλας, από εδώ και στο εξής θα είναι ρουτίνα στα κατακρεουργημένα Όρη Βάλτου, για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα. Την ίδια μοίρα βέβαια, θα έχουν και αμέτρητα άλλα ελληνικά βουνά όπως πληροφορούμαστε από την ΡΑΕ, αν συνεχίσουμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να επιδοτούμε αδρά απατεώνες που έχουν μόνο σκοπό στη ζωή τους να γίνονται όλο και πιο πλούσιοι. Και τι θα μείνει στο τέλος? Από αυτούς (αλλά κι από όλους μας), τίποτα... από τα βουνά και την φύση, θα μείνει μια αιώνια κι ακριβοπληρωμένη περιβαλλοντική καταστροφή - κληρονομιά προς τις επόμενες γενιές...



___________
Ανεξάρτητοι - Ενεργοί Πολίτες Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου