Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Εσείς, θα πίνατε ποτέ απ' αυτό νερό;
















   Αν βλέπαμε πριν δέκα χρόνια τις σημερινές θλιβερές εικόνες από τα αμέτρητα ξεκοιλιασμένα και κατεδαφισμένα βουνά της Ελλάδας που θυσιάστηκαν με το «έτσι θέλω» για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, σίγουρα δεν θα πιστεύαμε ότι είναι αληθινές. Κι όμως, αυτό το έκτρωμα που απεικονίζει ο χάρτης της ΡΑΕ με τις οριοθετήσεις αιολικών σταθμών ΣΕ ΚΑΘΕ βουνό της χώρας, παίρνει σάρκα και οστά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, μέρα με τη μέρα. Μην ρωτάτε ποιός είναι ο κερδισμένος μέσα από όλο αυτό... αν ήμασταν όλοι εμείς, θα το ξέραμε ήδη. Το θέμα είναι ότι χάνουμε το φυσικό μας περιβάλλον, μια για πάντα.


ΈΝΑ ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Κατασκευή αιολικού εργοστασίου.
Ακαρνανικά Όρη 2018...
  Μεταξύ πολλών άλλων ερωτημάτων και ατέλειωτων συζητήσεων πάνω στο θέμα των αιολικών, τίθεται και ένα ερώτημα το οποίο ίσως είναι το σοβαρότερο όλων, αλλά «χάνεται» ανάμεσα στο πόσο αποδοτικές τελικά είναι οι ανεμογεννήτριες, αν συμφέρουν οικονομικά, αν θα απαλλαγεί η Δυτική Μακεδονία από τα ορυχεία λιγνίτη κτλ. κτλ...

  Το ερώτημα είναι απλό: Καλές οι ανεμογεννήτριες, καλά όλα αυτά,  αλλά  τί θα απογίνει με όλες αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις επιπτώσεις τους μετά από χρόνια, ξέρει κανείς; Ακούει κανείς; Πρόκειται για περιβαλλοντικό ζήτημα ζωτικής σημασίας...

  Έχετε καταλάβει τι κάναμε; Δεν πήγαμε απλά να στήσουμε ανεμογεννήτριες σε ταράτσες κτιρίων... πήγαμε και ισοπεδώσαμε αμέτρητες παρθένες βουνοκορφές γι αυτές τις ανεμογεννήτριες, μπαζώσαμε ρέματα, τσιμεντώσαμε οροπέδια, αλλάξαμε τις λεκάνες απορροής των υδάτων,  ξηλώσαμε δέντρα, φυτέψαμε πυλώνες, καλώδια, μπετόν... και όταν αυτές οι ανεμογεννήτριες θα πάψουν να λειτουργούν, θα τις παρατήσουμε εκεί με όλα τα υλικά τους να σαπίζουν και να μολύνουν τις πηγές, αν είμαστε «τυχεροί» και δεν έχουν στερέψει ήδη εξαιτίας των προαναφερθέντων παρεμβάσεων...

  Και μην μας πει κανείς ότι «γίνονται μελέτες για όλα αυτά τα θέματα», γιατί οι μελέτες αυτές είναι επιεικώς απαράδεκτες, εντελώς αβάσιμες και άκρως γελοίες! Γιατί νομίζετε ότι τις κρύβουν όσο μπορούν και στην ουσία δεν τις βγάζουν ποτέ εγκαίρως σε δημόσια διαβούλευση; Χειροπιαστό παράδειγμα η «μελέτη» για τα αιολικά στο βουνό Λάκμος ή Περιστέρι Ιωαννίνων (δείτε εδώ) και η «μελέτη» για τα αιολικά στο Περγαντή Ακαρνανικών (δείτε εδώ).

Κατασκευή αιολικού εργοστασίου. Όρη Βάλτου 2018...
ανεμογεννητριες περδικακι ορη βαλτου
Ανεμογεννήτριες στα Όρη Βάλτου.

ανεμογεννητριες ορη βαλτου αιτωλοακαρνανια
Έκτρωμα στα Όρη Βάλτου...


  Ως γνωστόν, όπως μαθαίναμε όλοι στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό, κι όπως δείχναμε κι από μόνοι μας μέσα από διάφορες αθώες παιδικές ζωγραφιές, τα βουνά είναι δημιούργημα της φύσης. Η  ύπαρξή τους  και μόνο, είναι ασύλληπτα τεράστιας σημασίας. Από 'κει πηγάζει η ίδια η ζωή. Τώρα, πώς φτάσαμε στο σημείο να τα καταστρέφουμε χωρίς να έχουμε απολύτως κανένα όφελος, είναι άλλο θέμα.

  Πού να το ξέραμε τότε, όταν ζωγραφίζαμε βουνά με χιονισμένες κορυφές, με πράσινα δάση και με ποτάμια να κυλούν στις πλαγιές τους, ότι μετά από χρόνια κάποιοι επιτήδειοι θα μετέτρεπαν αυτά τα βουνά σε εργοτάξια κι απέραντα νταμάρια... με τσιμενταρισμένες κορυφογραμμές, ξεκοιλιασμένες πλαγιές, δάση κομμένα στη μέση, ισοπεδωμένα αλπικά λιβάδια και ένα σωρό άλλες παρεμβάσεις που καμία λογική δεν θα τις έβρισκε συμβατές με το φυσικό περιβάλλον και -πόσο μάλλον- με την προστασία του περιβάλλοντος.

Σκυροδέτηση βάσης ανεμογεννήτριας, όρος Κλόκοβα 2016...
Παρατημένες, σάπιες ανεμογεννήτριες στη Νεμπράσκα των Η.Π.Α.
Σπασμένη ανεμογεννήτρια (λόγω ισχυρών ανέμων!) στην Έυβοια, 2020.
περισσότερα εδώ
Σπασμένη, «οικολογική» ανεμογεννήτρια στην Ναυπακτία, 2020.
περισσότερα εδώ


 Πού να το ξέραμε, ότι μετά από χρόνια οι επόμενες γενιές θα έχουν γνωρίσει μια εντελώς διαφορετική «φύση» από αυτή που γνωρίσαμε εμείς, και θα τους φαίνεται και «φυσιολογικό» όλο αυτό μάλιστα, γιατί δεν θα έχουν την δυνατότητα της σύγκρισης του πριν και του μετά. Θα τους φαίνεται τόσο φυσιολογικό, που χωρίς κανέναν ενδοιασμό θα αγόραζαν εμφιαλωμένο νερό με την ετικέτα του μπουκαλιού να παρουσιάζει βουνά γαζωμένα με ανεμογεννήτριες!

  Εσείς, θα αγοράζατε ποτέ αυτό το νερό; Θα πίνατε ποτέ έστω μια γουλιά απ' αυτό το νερό; Πρώτα απ' όλα, καμία απολύτως εταιρία δεν θα έκανε την βλακώδη αυτή κίνηση, να διαφημίσει το προϊόν της με τέτοιο τρόπο. Απ' την άλλη όμως, γιατί να μην το κάνει; Μήπως είναι λίγα τα βουνά που γέμισαν ήδη ανεμογεννήτριες αλλά εξακολουθούμε από τις φημισμένες πηγές τους να αγοράζουμε και να πίνουμε νερό σήμερα; (βλέπε Ακαρνανικά)

 Γιατί να δεχτούμε την κατεδάφιση των βουνών, και να μην δεχτούμε να πιούμε νερό από μπουκαλάκι με την παρακάτω ετικέτα; Πού είναι το περίεργο; Τί μας ενοχλεί;


Διαφήμιση από το  κοντινό μέλλον!


ΕΣΕΙΣ, ΘΑ ΠΙΝΑΤΕ ΑΠ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΡΟ;

ΟΣΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΑ,
ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΩΖΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ...

__________
Ανεξάρτητοι - Ενεργοί Πολίτες Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου