Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Αιολικά: Η... χαρά της βαριάς βιομηχανίας & των εργολάβων
















*εργοτάξιο παραγωγής σκυροδέματος, για τα αιολικά στην Νότια Καρυστία



  Τα αιολικά σίγουρα αποδίδουν κέρδη, καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή παραγωγής ενέργειας. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Κι αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει, θα το κάνει γιατί αυτός είναι που βγαίνει κερδισμένος (στα κρυφά), ενώ όλοι οι υπόλοιποι χάνουν... και πρέπει κάποιος να τους θολώσει τα νερά.

   Φυσικά, όταν μιλάμε για κέρδη, δεν εννοούμε κάτι εμφανές και μοιρασμένο σε πολλούς (π.χ. καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στην προκειμένη περίπτωση), αλλά κάτι ύπουλο και προορισμένο για «λίγους και καλούς», δηλαδή γι' αυτούς που ξέρουν καλά από... μπίζνες (επιχειρηματίες). Τα αιολικά είναι αδρά πληρωμένα από όλους μας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, και προωθημένα με το πρόσχημα ότι φέρνουν την ανάπτυξη και προστατεύουν το περιβάλλον, ενώ δεν κάνουν ούτε το ένα, ούτε το άλλο! Και σαν να μην έφτανε αυτό, ΟΥΤΕ και ηλεκτροδοτούν (εκτός κι αν εσείς θεωρείτε ηλεκτροδότηση το αμελητέο, «κουτουρού» ρεύμα που παράγεται μόνο όταν και αν φυσάει άνεμος με την επιθυμητή ταχύτητα).

  Άρα όταν μιλάμε για αιολικά, μιλάμε για κάτι που πληρώνεται πολύ ακριβά (φόρος «ΕΤΜΕΑΡ», ή «Τέλος υπέρ ΑΠΕ» όπως ονομαζόταν παλιότερα), αλλά είναι ελάχιστα έως μηδενικά αποτελεσματικό. Κι αυτό δεν το βγάζουμε απ' το κεφάλι μας.


Το παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο.
Παρατηρήστε την συνεισφορά των Α.Π.Ε. σε αυτό...



  Πέρα από αυτό, υπάρχει και κάτι άλλο που οι περισσότεροι δεν υπολογίζουν, όταν θέλουν να το παίξουν (είτε εν αγνοία τους είτε όχι) υποστηρικτές της προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω των αιολικών: 



ΠΟΣΟΙ είναι οι υλικοί πόροι που σπαταλώνται για τη δημιουργία αιολικών «πάρκων» 
και την κατασκευή ανεμογεννητριών καθεαυτό 

ΠΟΣΟ κοστίζουν και ΠΟΣΟ «ανανεώσιμοι» είναι αυτοί οι πόροι.

ΠΟΙΟΙ είναι τελικά οι κερδισμένοι από την κατανάλωση αυτών των πόρων



  Καθώς προσπαθούμε να βρούμε απάντηση στα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι «καλές και ωραίες» μας Α.Π.Ε., στηρίζουν απόλυτα την ύπαρξή τους σε κατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων, η οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα, βεβαίως-βεβαίως! Φυσικά, λαμβάνουμε υπόψη τα εξής:


  • Η κατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων γίνεται για οποιεσδήποτε ανάγκες παγκοσμίως, με την διαφορά ότι σε σύγκριση με τα αιολικά, έχουμε ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα και όχι κοπανιστό αέρα (δήθεν μείωση ρύπων, «αειφόρο ανάπτυξη», νέες θέσεις εργασίας, αντισταθμιστικά - ψίχουλα σε τοπικές κοινωνίες κτλ. κτλ.), όσον αφορά την κάλυψη αυτών των αναγκών.


  • Η κατανάλωση μη ανανεώσιμων πόρων από τις Α.Π.Ε., δεν συμβαίνει μόνο κατά την δημιουργία/κατασκευή των «εργαλείων» Α.Π.Ε. (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά), αλλά και κατά την λειτουργία αυτών (μονάδες εφεδρείας, δημιουργία & συντήρηση νέων δικτύων κτλ.), πράγμα που κανείς δεν αναφέρει.



ΠΟΣΟ... ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ Α.Π.Ε.;

Σκυροδέτηση βάσης ανεμογεννήτριας,
Μολύκρειο Ναυπακτίας 2018
   Πώς σας φαίνεται το ερώτημα αυτό; Ακούγεται κάπως γελοίο, αλλά αν το αναλύσουμε θα δούμε ότι εκεί κρύβεται όλη η ουσία. Το ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν το κύρος, την πρωτιά και την σιγουριά της μεγάλης συμβολής τους στην προστασία του περιβάλλοντος και στο «καλό του τόπου», είναι κάτι που προέκυψε ύστερα από μια τεράστια προπαγάνδα, την οποία δυστυχώς αναπαράγουμε και δεχόμαστε όλοι μας χωρίς κανένα φιλτράρισμα ή αμφισβήτηση. 

 Σ΄αυτό το σημείο, παραθέτουμε ένα κατατοπιστικότατο απόσπασμα όσων έγραψε ο Σταμάτης Σεκλιζιώτης (γεωπόνος - αρχιτέκτονας τοπίου) στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, σχετικά με το πόσο... ανανεώσιμες και φιλικές είναι οι ΑΠΕ, και ειδικότερα τα αιολικά. 


Ο κύριος Σεκλιζιώτης αναφέρει:

"Για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις και το Τοπίο έχω ξαναγράψει και επεκταθεί σε πρόσφατες αναρτήσεις, αλλά εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει και κάτι ακόμη που δεν είναι και πολύ γνωστό. Πρόκειται για τους μαγνήτες που χρησιμοποιούνται στις ανεμογεννήτριες από σπάνια μέταλλα τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από ορυχεία της Μογγολίας (δείτε εδώ) όπου τα τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα σε «επική» πλέον κλίμακα, καταστρέφουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και μόνο αυτό ως γεγονός καθιστά ντροπή για τους πολιτικούς να αποκαλούν την Αιολική Ενέργεια «ανανεώσιμη» και «φιλική»…!!!

● Οι λεπίδες των ανεμογεννητριών εκτός του ότι κατασκευάζονται από υαλοβάμβακα και από ατσάλι, στερεώνονται (πακτώνονται) σε τσιμεντένιες βάσεις, και μαζί με το μηχανικό τους μέρος προέρχονται από την συμβατική βιομηχανία ή την οικονομία του λιγνίτη…, και άρα κακώς τα αιολικά πάρκα αποκαλούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας…!!!

● Μία ανεμογεννήτρια ζυγίζει κατά Μ.Ο. 250 Τόνους με όλα της τα εξαρτήματα. Παγκοσμίως χρειάζεται περίπου μισό τόνο λιγνίτη για να φτιαχτεί ένας τόνος χάλυβα… Προσθέτουμε άλλους 25 τόνους λιγνίτη για να παραχθεί τσιμέντο και εκτιμάται ότι συνολικά κάνουμε χρήση 150 τόνους λιγνίτη για κάθε ανεμογεννήτρια (κατ’ αντιστοιχία)… Εάν υποθέσουμε ότι χρειαζόμασταν 350.000 επί πλέον ανεμογεννήτριες τον χρόνο για να καλύψουμε μόνο την αύξηση της ζήτησης (μιλάμε για μέσου μεγέθους αεροτουρμπίνες…) θα αντιστοιχούσαν με περίπου 50 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη ετησίως, την μισή δηλαδή ποσότητα εξόρυξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση..!!!"

Σταμάτης Σεκλιζιώτης , Γεωπόνος - Αρχιτέκτονας Τοπίου (PhD)



«Ανανεώσιμος»... χάλυβας, απαραίτητος για την θεμελίωση ανεμογεννητριών.
Μεταξάς δήμου Σερρών.

Λύρκειο όρος, Πελοπόννησος.
Μεταξάς δήμου Σερρών

«Ανανεώσιμο»... μπετόν, απαραίτητο για την θεμελίωση ανεμογεννητριών.
Μολύκρειο Ναυπακτίας.
Εργοτάξια για την κατασκευή των αιολικών της «Enel Green Power».
Όρος Όχη, νότια Καρυστία, Νοέμβριος 2018.

Νέος υποσταθμός, φτιαγμένος από... «ανανεώσιμους» πόρους.
Όρος Όχη, νότια Καρυστία, Νοέμβριος 2018.


Εργοτάξιο παραγωγής μπετόν.
Όρος Όχη, νότια Καρυστία, Νοέμβριος 2018.


Παντού πεταμένα μπάζα, με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον...
Όρος Όχη, νότια Καρυστία, Νοέμβριος 2018.


ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΕ

  Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Απλά διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από ένα άρθρο του Eco news:






ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

   Οι κερδισμένοι της υπόθεσης, είναι λίγοι, και φυσικά δεν είναι άλλοι από τις ίδιες τις ενεργειακές εταιρίες, τους εργολάβους/κατασκευαστές και τους επιχειρηματίες της βαριάς βιομηχανίας. Οι πρώτοι, είναι οι άμεσα κερδισμένοι μέσω των τεράστιων χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν ως κάτοχοι αιολικών σταθμών και ως πωλητές «πράσινης» ενέργειας, και οι δεύτεροι είναι οι έμμεσα κερδισμένοι μέσω της υλοποίησης των απαραίτητων έργων, που τους προσφέρουν απλόχερα οι πρώτοι. Οι μικροί καταναλωτές και οι αμέτοχοι σ' αυτό το φαγοπότι... μόνο πληρώνουν!

  To ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι ενώ όλες αυτές οι εταιρίες που γεμίζουν ή προτίθενται να γεμίσουν με αιολικά ολόκληρη την Ελλάδα είναι φαινομενικά ελληνικές, και πολλές στον αριθμό, στην πραγματικότητα είναι θυγατρικές των λιγοστών και «κλασσικών» ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων (ΤΕΡΝΑ, Μπόμπολας, Μυτηλιναίος, Κοπελούζος, Κόκκαλης κτλ.) ή είναι θυγατρικές μεγάλων πολυεθνικών! Άρα, τα κέρδη είτε μένουν κυρίως σε δυο - τρεις Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε πάνε στο εξωτερικό... Ας μας απαντήσει με σαφήνεια κάποιος λοιπόν, για ποιά ανάπτυξη και για ποιά «ανάσα οικονομίας» του τόπου μας μιλάμε!!!




Φιλικό προς το περιβάλλον εργοτάξιο της «ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ»
στο όρος Κασιδιάρης Πωγωνίου Ιωαννίνων...






Η «Ξηροβούνι Πλατάνου Α.Ε.» είναι θυγατρική της «Θερμης Α.Ε.»,
η οποία είναι θυγατρική της «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.»...


«Κερδισμένοι Α.Ε.»,  Ακαρνανικά Όρη 2018 
 Εκατοντάδες τόνοι ανανεώσιμων πόρων (?) χρησιμοποιήθηκαν
για το αιολικό «πάρκο» στα Ακαρνανικά...


Εργοστάσιο παραγωγής σκυροδέματος (και κέρδους...),
Ακαρνανικά Όρη 2018.
Κι άλλοι κερδισμένοι, στα Ακαρνανικά...  Ιούνιος 2018
Ακαρνανικά Όρη 2018




ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ... ΧΑΜΕΝΟΙ


  Την απάντηση κατά πάσα πιθανότητα, την γνωρίζετε ήδη, αλλά ας κάνουμε τον κόπο να την αναφέρουμε για ακόμα μια φορά, όπως κάνουμε σχεδόν πάντα μετά από κάθε συζήτηση περί αιολικών. Άλλωστε, στους... χαμένους φορτώνονται όλα τα οικονομικά βάρη που προκύπτουν από δραστηριότητες σαν αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω... Δεν νομίζετε λοιπόν, ότι αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν ποιανού τα «κερατιάτικα» είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν;


Το «Ε.Τ.ΜΕ.Α.Ρ.» ή πρώην «Τέλος υπέρ Α.Π.Ε.»
Σας φαίνεται γνώριμο; Το πληρώνετε... γι' αυτό!!!
Και φυσικά, το πληρώνετε πανάκριβα, χωρίς κάποιο αντίκρισμα.

αιολικα παρκα στην ελλαδα οριοθετηση χαρτης ραε ανεμογεννητριες
Το αίσχος... της πράσινης ανάπτυξης, σε όλη την Ελλάδα.
Ξεχάστε τον τουρισμό, έρχονται οι ανεμογεννήτριες...

Θα τα λέμε μέχρι να... «μαλλιάσει η γλώσσα μας»!


__________________
Ανεξάρτητοι - Ενεργοί Πολίτες Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου