Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

«Καθαρή» ενέργεια από... βρώμικες εταιρίες
















*Φωτογραφία από το αιολικό «πάρκο» της ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. στο Ξεροβούνι Ναυπακτίας



   Επειδή στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα κι ωραία όπως μπορεί να μας τα παρουσιάζουν κάποιοι ή όπως μπορεί να τα φανταζόμαστε, σ' αυτό το άρθρο θα δούμε  μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από βρώμικες εταιρίες που μας πωλούν «καθαρή»... ενέργεια, δεσμεύοντας δημόσια γη εντελώς δωρεάν για να την εκμεταλλευτούν και να την μετατρέψουν σε ιδιοκτησία τους και σε κερδοφόρα επιχείρηση, μέσω εγκατάστασης αιολικών ««πάρκων»». 

  Θα ξεκινήσουμε όμως πρώτα από τα «αντισταθμιστικά οφέλη», καθώς αυτά αποτελούν το τερτίπι με το οποίο καταφέρνουν οι εταιρίες να διχάσουν τον κόσμο και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την επιτυχία των σχεδίων τους. Άλλωστε, κι αυτά τα δήθεν «οφέλη», μέρος της βρωμιάς τους αποτελούν...



ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Ή... ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ;

αντισταθμιστικα οφελη απο αιολικα παρκα ανεμογεννητριες
Ο... Μυτιληναίος ανταποδίδει οφέλη σε Στάνο και Κεχρινιά
Αμφιλοχίας, για τα αιολικά στον Πεταλά...
  Κάποιος μπορεί να πει «δεν είναι έτσι όπως τα λέτε... οι εταιρίες ανταπέδωσαν ποικιλοτρόπως...». Αυτή η φράση περιγράφει πλήρως την κατάσταση όπου αυτός ο κάποιος (αν δεν είναι δήμαρχος ή μέλος τοπικής αυτοδιοίκησης, ή παρατρεχάμενος των εταιριών), έχει δώσει κάτι πολύτιμο, παίρνοντας ως αντάλλαγμα κάτι εντελώς ευτελές κι εφήμερο... 

  Όπως γινόταν δηλαδή και με τους ιθαγενείς της Αμερικής, στους οποίους οι κατακτητές μοίραζαν χάντρες και καθρεφτάκια προκειμένου να τους θολώσουν τα νερά και να αρπάξουν την γη τους χωρίς εντάσεις και ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

  Δεν λέμε... η εταιρία «Spider Ενεργειακή Α.Ε.» (θυγατρική της Protergia, του ομίλου Μυτιληναίος) στην περίπτωση του Πεταλά Αμφιλοχίας ανταπέδωσε, και με το παραπάνω: Μοίρασε στην τοπική κοινωνία ανταποδοτικά οφέλη-ψίχουλα, μερικά εκ των οποίων μάλιστα είναι βασική υποχρέωση του κράτους να παρέχει στους πολίτες (ασφαλτοστρώσεις δρόμων, διάφορα μικρο-έργα, ανακατασκευή σχολείων, δωρεές νέων στολών στην φιλαρμονική (!!!), υποσχέσεις για... «τζάμπα ρεύμα» κτλ.), τα οποία μάλιστα, μερικοί τα βρίσκουν πολύ καλή κίνηση εκ μέρους της εταιρίας και νιώθουν και ευγνώμονες γι' αυτό!




  Σε κάποια άλλα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας όπου πρόκειται να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί, οι κάτοικοι βλέποντας το «καλό» που έκανε ο Μυτιληναίος στη Λεπενού, περιμένουν πώς και πώς την σειρά τους ώστε οι επενδυτές να τους βγάλουν από... την μιζέρια του άθλιου οδικού δικτύου, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα και ξεπουλώντας τα πάντα γύρω τους για... μια πέτσα άσφαλτο. Χαρακτηριστικά δηλώνουν:


«Ο δρόμος για το χωριό μας είναι άθλιος, αν πάθει κάποιος κάτι
ούτε το ασθενοφόρο δεν θα μπορέσει να έρθει»

«Μακάρι να έρθουν να επενδύσουν, μπας και δούμε
κανέναν δρόμο της προκοπής επιτέλους»


   Αυτοί προφανώς, δεν έχουν ιδέα και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το τι μπίζνα (κι από ποιούς) στήνεται πίσω απ' την πλάτη τους, με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για οτιδήποτε άλλο και να αναλώνονται μόνο σε (υπαρκτά βεβαίως) προβλήματα, τα οποία είναι υποχρέωση άλλων να φροντίσουν ώστε να λυθούν! Ας μάθουν επιτέλους όλοι, ότι τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» που μοιράζουν οι ενεργειακές εταιρίες, δεν είναι παρά η επιστροφή ενός απειροελάχιστου ποσοστού του απαράδεκτου φόρου που πληρώνουμε όλοι υπέρ των Α.Π.Ε, χωρίς να έχουμε κανένα απολύτως ουσιαστικό αντίκρισμα!

  Κι αυτό οι εταιρίες το κάνουν όχι επειδή ενδιαφέρονται για εμάς, αλλά  για να δείξουν ότι με το να καταστρέφουν ένα βουνό, έκαναν κάτι και για τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών! Αν δεν δώσουν ούτε αντισταθμιστικά, τότε αποκαλύπτεται (και στους αδαείς)  ότι τα αιολικά δεν έχουν κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα για την κοινωνία.


Το πληρώνουμε όλοι! Μάλιστα, οι κάτοικοι Κεχρινιάς και Στάνου
Αμφιλοχίας, το πληρώνουν πλέον για να... έχουν φθηνότερο ρεύμα!!!


  Άρα δημιουργείται το εξής ερώτημα... Πόσο φθηνός και «ρηχός» σαν άνθρωπος, πρέπει να είναι κάποιος, ώστε να δέχεται να ξεπουλιούνται τα πάντα γύρω του για εφήμερα συμφέροντα, προκειμένου αυτός να έχει καλύτερο δρόμο για το χωριό του ή καλύτερο σχολείο για τα παιδιά του, όχι επειδή το απαίτησε με αξιοπρέπεια από τους αρμόδιους, αλλά επειδή ένας «επενδυτής» που βλέπει μπροστά του μόνο ευρώ, ελέησε τον φτωχό και τον καλόπιασε με φτηνές (για την τσέπη του) δωρεές για να κάνει τις βρωμοδουλειές του ήσυχα και άνετα!




ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ... ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

   Ας δούμε τώρα, μερικές από τις βρώμικες εταιρίες που υπόσχονται «αειφόρο ανάπτυξη» και προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφοντας τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας (και όχι μόνο) με ανεμογεννήτριες που σε είκοσι χρόνια από τώρα θα είναι εντελώς άχρηστες και κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για την απεγκατάστασή τους ή την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.


  Η Protergia, εταιρία του ομίλου Μυτιληναίος, μέσω της θυγατρικής της «Spider Ενεργειακή Α.Ε.» τοποθέτησε πρόσφατα εικοσιτέσσερις (24) ανεμογεννήτριες στο όρος Πεταλάς της Αμφιλοχίας, μοιράζοντας γελοία αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία (δείτε εδώ).

  Μιλάμε για τον Μυτιληναίο, ο οποίος χρωστούσε το 2012 πάνω από 180εκατ. € στην ΔΕΗ! Τον ίδιο όμιλο που του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 160χιλ. € για περιβαλλοντικές παραβάσεις της θυγατρικής του εταιρίας «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (δείτε εδώ), αλλά παρόλα αυτά έλαβε 23,89εκατ. € επιχορήγηση και φοροαπαλλαγή για τον αιολικό σταθμό που εγκατέστησε εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στον Πεταλά, πριν λίγους μήνες!!!

  Ας μην αναφέρουμε και τις υπόλοιπες επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές που λαμβάνει ο όμιλος αυτός, από τα αμέτρητα αιολικά «πάρκα» που τοποθέτησε και συνεχίζει να τοποθετεί σε όλη την Ελλάδα...




θεμελη αε αιολικα παρκα
  Η «Θεμέλη Α.Ε.», μέσω της θυγατρικής της «Θέρμης Α.Ε.» δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής και πώλησης ενέργειας παραγόμενης από αιολικά. Η «Θέρμης Α.Ε.», μέσω των θυγατρικών της «Περγαντή Ακαρνανικών Α.Ε.» και «Ξηροβούνι Πλατάνου Α.Ε.» κατέστρεψε τα βουνά Περγαντή Ακαρνανικών το 2018 και Ξεροβούνι Ναυπακτίας το 2012 για την δημιουργία αιολικών σταθμών σε αυτά, εντός προστατευόμενων περιοχών, λαμβάνοντας κρατικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις/φοροαπαλλαγές. Πίσω  από την Θεμέλη Α.Ε. κρύβονται και οι νεοσύστατες ενεργειακές κοινότητες της Ένωσης Αγρινίου, οι οποίες σκοπεύουν κι αυτές να συμμετέχουν με νέα αιολικά στο φαγοπότι επιδοτήσεων εις βάρος καταναλωτών και περιβάλλοντος, επικαλούμενες την «τοπικότητα» των κερδών... (περισσότερες λεπτομέρειες για τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε σε προηγούμενα άρθρα μας).

  Στην «Θεμέλη Α.Ε.» επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5χιλ. €, έπειτα από τις καταγγελίες του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου, λόγω παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από δραστηριότητές της σε εργοτάξιο που διέθετε στο παραλιακό μέτωπο του Μοσχάτου, το οποίο σχετίζονταν με το έργο «Δυτική Επέκταση του Τραμ στον Πειραιά» που της είχε ανατεθεί από την «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» το 2014 (δείτε εδώ).




αστακος αιτωλοακαρνανιας ανεμογεννητριες αιολικα παρκα
  Η «Ενεργειακή Καλή Χίτσα Α.Ε.», θυγατρική της «Taff Prime Develop», θυγατρική της «Intrakat» του ομίλου Intracom, δηλαδή του ομίλου Κόκκαλη, έλαβε πρόσφατα άδεια και έχει ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες για εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην θέση «Καλή Χίτσα» κοντά στον Αστακό Αιτ/νίας!

 Μιλάμε για τον Κόκκαλη... τον κορυφαίο Έλληνα  μεγαλοεπιχειρηματία  με την αμύθητη περιουσία, τις αμέτρητες μπίζνες, και τα επίσης αμέτρητα χρέη, ο οποίος σκοπεύει στην περαιτέρω δραστηριοποίησή του σε κατασκευαστικά έργα «νέας γενιάς» και μέσω της Intrakat να δώσει βάρος στον τομέα των Α.Π.Ε. και των αιολικών ειδικότερα, έχοντας απέναντί του ανάλογους αντιπάλους όπως η ΤΕΡΝΑ, ο Μπόμπολας, ο Μυτιληναίος, κι άλλους συνήθεις υπόπτους...



ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ

  Οι ίδιοι λοιπόν, που (όπως διατυμπανίζουν) θέλουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω των αιολικών τους, πληρώνουν πρόστιμα για αμέτρητες παραβάσεις (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας), και εμπλέκονται σε μεγάλες παρανομίες και ύπουλα παιχνίδια τα οποία έχουν μόνο σκοπό το δικό τους κέρδος... όχι του απλού καταναλωτή.

 Φανταστείτε πόσες αυθαιρεσίες και παρανομίες γίνονται στα αιολικά έργα, η πλειοψηφία των οποίων πραγματοποιείται σε δυσπρόσιτες περιοχές (βουνοκορφές για την ακρίβεια), που πολύ δύσκολα επιτηρούνται από αρμόδιες υπηρεσίες κι ακόμα πιο δύσκολα εντοπίζονται οι παραβάσεις ώστε είτε να αποτραπούν, είτε να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα εφόσον αυτές έχουν ήδη γίνει...

  Τα αιολικά, και οι Α.Π.Ε. γενικότερα, είναι τα έξυπνα παιχνίδια των «μεγάλων» και εξυπηρετούν μόνο τους δικούς τους ύπουλους σκοπούς, οι οποίοι δεν έχουν άλλον χαρακτήρα από τον κερδοσκοπικό και μόνο. Οι καταναλωτές, πληρώνουν... μόνο!



__________________
Ανεξάρτητοι - Ενεργοί Πολίτες Αιτωλοακαρνανίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου