Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Αιολικά «πάρκα». Βουνά αφανίζονται, τσέπες γεμίζουν, καταναλωτές... πληρώνουν!


 
   Μπορεί ο τίτλος να ακούγεται υπερβολικός, αλλά είναι η αλήθεια... μια αλήθεια που ποτέ δεν θα ακούσετε να προβάλλουν τα ΜΜΕ, ή οι εταιρείες που σαν κοράκια έχουν πέσει να αρπάξουν τις πολυπόθητες επιδοτήσεις γεμίζοντας την ελληνική φύση με «««πάρκα»»» που έχουν ημερομηνία λήξης, μετά το πέρας της οποίας φυσικά κανένας από αυτούς δεν θα ενδιαφερθεί να αποκαταστήσει την περιοχή που τόσο βάναυσα κακομεταχειρίστηκε, έχοντας τον τίτλο του επενδυτή και «σωτήρα».

  Όλα τα παραπάνω δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας. Υπάρχουν γεγονότα τα οποία θα παρουσιάζονται συνεχώς μέσα από αυτό το blog, ως αντίλογος μπροστά σε όλο αυτό το ωραιοποιημένο παραμύθι. Θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο όφελος αν υποστηρίζαμε το αντίθετο (δηλαδή αν ήμασταν υπέρ των αιολικών με τον τρόπο που εφαρμόζουν οι εταιρείες), κι αυτό το όφελος φυσικά θα αφορούσε ΜΟΝΟ εμάς και όχι όλη την κοινωνία.  Βέβαια, για να γινόταν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ήμασταν... ταλαντούχοι ψεύτες και χωμένοι για τα καλά στις μπίζνες και τα μεγάλα κόλπα των πολυεθνικών και των μεγαλοεπιχειρηματιών που ζουν ΑΠΟ & ΓΙΑ τις επιδοτήσεις, αλλά θεωρούμε ότι η ηθική ενός ανθρώπου δεν εξαγοράζεται έτσι απλά και ότι το χρήμα δεν είναι το παν, ειδικά όταν έρχεται σε σύγκριση με το περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο. 


ΒΟΥΝΑ ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ

   Σας φαίνεται υπερβολικό; Μάλλον δεν έχετε δει πως, και τι έργα  (κι ένα σωρό άλλες παρεμβάσεις) εκτελούνται προκειμένου να στηθεί ένα αιολικό «πάρκο», αλλά δεν σας αδικούμε γι' αυτό. Άλλωστε μια τέτοια προβολή (της πικρής αλήθειας...), θα ερχόταν σε αντίθεση με τις προθέσεις όλων αυτών που ισχυρίζονται ότι τα αιολικά είναι ωφέλιμα και ότι προστατεύουν το περιβάλλον. Μην περιμένετε λοιπόν, επιχειρηματικοί όμιλοι όπως η ΤΕΡΝΑ και ο Μυτιληναίος, να σας πουν  ότι «κοιτάξτε να δείτε, θα βάλουμε είκοσι ανεμογεννήτριες σ΄αυτό το βουνό, αλλά μετά ξεγράψτε το από βουνό γιατί θα το μετατρέψουμε σε εργοτάξιο χωρίς τη δυνατότητα επαναφοράς στην αρχική του κατάσταση».

  Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, και με χειροπιαστά παραδείγματα που δείχνουν ολοφάνερα ότι οι εργασίες που γίνονται για να κατασκευαστεί ένας αιολικός σταθμός, αλλάζουν ριζικά το τοπίο και μετατρέπουν κάτι όμορφο και φυσικό (που δημιουργήθηκε ύστερα από μακροχρόνιες διεργασίες της φύσης), σε κάτι άσχημο και τεχνητό (που δημιουργήθηκε με την «άτσαλη», βίαια και βιαστική ανθρώπινη παρέμβαση που έχει μόνο εφήμερα και περιορισμένα οφέλη για λίγους & εκλεκτούς).

 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μέσα από τα πολλά πλέον που βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, το (πρώην) βουνό Κλόκοβα ή Παλιοβούνα (υψ. 1.038μ.) πάνω από το Αντίρριο, το οποίο πριν δύο χρόνια μετέτρεψε πολύ εύκολα σε εργοτάξιο η «VATORA EΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε.», προκειμένου να το «αξιοποιήσει» ξεκάθαρα για δικά της κέρδη, τα οποία αν δεν ήταν εξασφαλισμένα (μέσω των χρηματικών επιδοτήσεων και των εγγυημένων για 20 χρόνια υψηλών τιμών πώλησης ενέργειας), δεν θα έμπαινε καν στον κόπο να ξεκινήσει το όλο εγχείρημα.  Φυσικά, τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν αυτή την περίοδο και σε άλλα βουνά της Αιτ/νίας (Όρη Βάλτου, Ακαρνανικά)...


Τα «φιλικά προς το περιβάλλον» έργα της Vatora στην Κλόκοβα:



































Το αποτέλεσμα της «φιλικής προς το περιβάλλον» παρέμβασης:





  Τόσος... σαματάς (εκατοντάδες τόνοι ενισχυμένου με χάλυβα μπετόν, 4.6 χλμ. νέας χάραξης δρόμου σε παρθένα περιοχή, διαπλάτυνση ήδη υπάρχοντος οδικού δικτύου, αμέτρητοι τόνοι αδρανών υλικών αραδιασμένοι εδώ κι εκεί, δημιουργία νέου εναέριου δικτύου μεταφοράς ενέργειας κτλ κτλ.) για δύο Δανέζικης προελεύσεως ανεμογεννήτριες (Vestas V90) ύψους 90μ. , ονομαστικής ισχύος 3MW έκαστη, χρόνου ζωής περίπου 20 ετών, βάρους 396t έκαστη και ενεργειακού αποτυπώματος «όσο πατάει η γάτα», σε σχέση με την ενέργεια και τους οικονομικούς και υλικούς πόρους που κατασπαταλήθηκαν για την κατασκευή τους στη Δανία και για όλο αυτό το έργο, που είναι αποτελεσματικό ΜΟΝΟ όταν ο άνεμος φυσάει με την επιθυμητή ταχύτητα! Και γιατί; Για να σώσουμε το περιβάλλον... αφανίζοντας και διαγράφοντας δια παντός από τον χάρτη ένα βουνό! Δεν τους είπε κανείς ότι το βουνό αυτό ΕΙΝΑΙ το ίδιο το περιβάλλον; Προφανώς το γνωρίζουν, αλλά φυσικά δεν δίνουν δεκάρα... μόνο παίρνουν.





ΤΣΕΠΕΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ...ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ!

   Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ποσό της χρηματοδότησης που έλαβε η  VATORA EΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. για αυτό το έργο στην Κλόκοβα, γιατί ποτέ δεν γνωστοποιήθηκε κάτι τέτοιο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά γνωρίζουμε τι χρηματοδοτήσεις εξασφαλίζουν παρόμοια έργα με αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παρακάτω:


   Αυτά τα χρήματα φυσικά, δεν είναι κανενός άλλου, παρά μόνο του φορολογούμενου πολίτη, ο οποίος υποχρεώνεται να επιδοτεί τέτοια έργα «ανάσας για τον τόπο» , πληρώνοντας πανάκριβα την αμελητέα και στοχαστική (σε σχέση με άλλες μεθόδους παραγωγής) ενέργεια που παράγεται από τα αιολικά.


Το « ΕΤΜΕΑΡ», το πράσινο τέλος που πληρώνουμε
όλοι ΠΑΝΤΑ, για να έχουμε «καθαρή» ενέργεια
ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ φυσάει.


  Αν δεν σας έπεισαν όσα αναφέρθηκαν παραπάνω σχετικά με τον αφανισμό ενός βουνού, υπάρχουν πολλά παρόμοια (και τραγικότερα ίσως) παραδείγματα που θα δημοσιευτούν μελλοντικά σε αυτό το blog. Οι επενδυτές (ευτυχώςγια την ενημέρωση όλων μας) έχουν φροντίσει να καταστρέψουν πολλά βουνά για να... σώσουν το περιβάλλον!


__________________
Ανεξάρτητοι - Ενεργοί Πολίτες Αιτωλοακαρνανίας

12 σχόλια:

  1. Το άρθρο αυτό είναι ότι πιο χαζό και οπισθοδρομικό έχω διαβάσει.
    1. Τα συστήματα αυτά δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Έχουν υπογραφεί συμφωνίες (πχ. Κιότο) οι οποίες δεν θα λήξουν με την λύση των συμβάσεων.
    2. Οι ανεμογεννήτριες σας ενοχλούν, οι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες που καταπατούν παραλίες και μολύνουν το περιβάλλον δεν σας ενοχλούν.
    3. Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου σε τι ακριβώς σας ενοχλει;
    4. Καθώς οι ενεργειακές ανάγκες όλο και πληθαίνουν, πως θα τις καλύψουμε; Με ΑΠΕ ή με νέες λιγνιτικές μονάδες; Ή μήπως θα προτιμούσατε ένα πυρηνικό εργοστάσιο;

    Κάτι τέτοια άρθρα μου θυμίζουν απόψεις των παππούδων μας που θεωρούσαν μηχανές του διαβόλου ότι δεν μπορούσε να χωρέσει το μυαλό τους. Αλλά το 2018 το θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιες απόψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου εσυ με ΑΠΕ ασχολείσαι επαγγελματικά, τι θα 'λεγες??? Ό,τι σε βολεύει. Καλές δουλείες σου εύχομαι, αλλά όσο εσυ και οι συνάδελφοί σου τις κάνετε εις βάρος του περιβάλλοντος θα μας βρίσκετε απέναντί σας... λαμόγια!!!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικές φωτογραφίες, χάρμα οφθαλμόν. Μακάρι να έχουμε παντού αιολικά πάρκα και να καταργηθούν τα σκατένια εργοστάσια κάρβουνου και πετρελαίου σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρεμπιπτόντως είναι πολύ εύκολο να τα παίρνεις γράφοντας κατά των ανεμογεννητριών. Απλά έχεις ένα μπάρμπα που σου δίνει 20ράκι χαρτζιλίκι και κινδυνεύει η δουλειά σε εργοστάσιο λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα. Το να γράφεις υπέρ των ανεμογεννητριών δεν χρειάζεται πληρωμή, το γράφουν όλοι οι μη παπατζήδες επιστήμονες δωρεάν. Αλλά τι να πούμε κι εμείς, στη μπανανία προτιμάμε να πληρώνουμε τα πρόστιμα από την χλέπα των εργοστασίων πετρελαίου, από το να πληρώνουμε την επένδυση της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές. Δεν υπάρχει ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και δεν αξιζει καν να ασχολούμαστε με καποιους σαν εσενα φιλε μου, θα το κανουμε ωστε οι υπολοιποι αναγνωστες να βλεπουν τι απαντηση αρμοζει σε τετοιες περιστάσεις.

      Όσα δείχνουν οι φωτογραφίες είναι ξεκάθαρα πράματα. Ακόμα κι ενα παιδάκι δημοτικού καταλαβαίνει οτι ετσι ΔΕΝ προστατευεται το περιβαλλον, (οπως οι παπατζήδες κάθε εταιρίας ισχυρίζονται για να τα πάρουν χροντρά μεσω των επιδοτησεων και των εγγυημενων για πολλά χρόνια τιμων πωλησης ενεργειας) αλλά μάλλον το αντιθετο γινεται...
      Κι επειδη εσενα δεν φαινεται να σε αγγιζει και πολυ αυτο (αφου μονος σου το χαρακτηρισες «χαρμα οφθαλμων»), τότε ειναι ξεκαθαρο οτι απλά κάνεις χαβαλέ ή ότι εισαι ενα χυδαίο τσιρακι καποιου (αν οχι ο ιδιος ο κάποιος) που εχει αμεσο κερδος απο τα αιολικά και οτι ΕΣΥ εισαι αυτος που πληρωνεται για να γραφει τετοιες π*πες σαν τις δικες σου, οχι εμεις! Δεν ειπες απολυτως τιποτα! Διαβασε λιγο τι εγραψες. Κανένα επιχείρημα, καμία τεκμηρίωση, κανένας κόπος να πείσεις ότι όσα αναφέρονται από πλευράς μας στο άρθρο είναι κατα την άποψή σου ανακριβή!
      Μόνο ηλίθιες μπαρουφες και κλασσικου τυπου αντιλογος, όπως άλλωστε κάνουν όλοι αυτοί που υποστηριζουν τα αιολικα επειδη εχουν κερδος απο αυτά. Το ότι αυτοί που είναι υπέρ των αιολικών πληρώνονται για να το κάνουν, δεν σημαίνει ότι το ίδιο γίνεται και με όσους είναι κατά, έξυπνε!

      Είπες «Το να γραφεις υπερ των ανεμογεννητριων δεν χρειαζεται πληρωμη». Πως να χρειαζεται? Αφου για να το κανεις αυτο πληρωνεσαι ηδη και μαλιστα πολυ καλα, γιατι το εχεις κανει επαγγελμα. Δεν εχουμε δει κανεναν απλο πολιτη-καταναλωτη να υποστηριζει τα αιολικά επειδη μειωθηκαν οι ρυποι στο περιβάλλον και επειδή του παρέχεται φθηνότερο ρευμα, γιατι πολύ απλα, αυτα τα δυο ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Αυτοι που υποστηριζουν τα αιολικά ή είναι εντελώς ηλίθιοι και δεν ξέρουν τι τους γίνεται, ή ξέρουν πολύ καλά τις τους γίνεται και είναι από τους λίγους που έχουν κέρδος μέσα από όλη αυτή την ιστορία και τους συμφέρει να διατυμπανίζουν το «καλό» των αιολικών, αρκεί να υπάρχουν κορόιδα και να το χάφτουν.Διάλεξε κατηγορία!!!

      Καλή συνέχεια και καλή τύχη φίλε μου....

      Διαγραφή
  4. Θα ήθελα να μας πείτε πώς προτείνετε να παράγουμε ενέργεια στην Ελλάδα αφού δεν επιθυμείτε τα αιολικά πάρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάξτε να δείτε στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο πόση είναι η συνεισφορά των αιολικών, και θα δείτε ότι με το να απορρίπτουμε τα αιολικά, πέρα από το ότι γλιτώνουμε την υπερβολική αύξηση της τιμής του ρεύματος και την περιβαλλοντική υποβάθμιση των τελευταίων παρθένων περιοχών που μας έχουν απομείνει, απορρίπτουμε και ένα ΤΙΠΟΤΑ. Δηλαδή, στην ουσία δεν χάνουμε κάτι, σύμφωνα πάντα με τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται σήμερα η παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο.

      Απο 'και και πέρα, χώρες όπως η Δανία και η Γερμανία που πρωτοστατούν σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ προερχόμενη από αιολικά, θα δείτε ότι όχι μόνο ΔΕΝ έχουν απεξαρτηθεί από τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο ΔΕΝ έχουν μειώσει ρύπους, αλλά στρέφονται πλέον ξανά στις συμβατικές μεθόδους αφού δοκίμασαν τα αιολικά και είδαν ότι είναι μια τρύπα στο νερό. Γιατί λοιπόν, να αγοράζουμε εμείς τις δανέζικες και γερμανικές ανεμογεννήτριες κάνοντάς τους πλούσιους και παράλληλα να παίρνουμε ένα μηδενικό αποτέλεσμα? Γιατί να είμαστε τα κορόιδα?

      Μια καλή λύση θεωρούμε ότι είναι τα υδροηλεκτρικά, τα οποία τονίζουμε ότι αν και είναι, δεν θεωρούνται ΑΠΕ, γιατί πολύ απλά δεν τους συμφέρει κάτι τέτοιο! Θέλουν να πουλήσουν ανεμογεννήτριες και δημόσια γη, και να απελευθερωθεί το εμπόριο ενέργειας προωθώντας τα αιολικά.

      Διαγραφή
  5. ΣΤΟΠ στα αιολικά πάρκα! ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα επιχειρήματα για ενάντια στα Αιολικά πάρκα είναι κυρίως δύο: α) ο θάνατος των αρπακτικών λόγω ανεμογεννητριών, και τα β) "μη καθαρά βουνά - καταστροφή οικοσυστήματος". Λόγω της έκτακτης Κλιματικής καταστροφής που βιώνουμε -- 15 χιλιάδες επιστήμονες προειδοποίησαν ολόκληρο το κόσμο για 2η φορά ότι αν δεν κάνουμε κάτι τα επόμενα 20 χρόνια θα βιώσουμε μεγάλης κλίμακας καταστροφές --- π.χ. δες την ανεπάρκεια του σχεδιασμού του φράκτη θάλασσας στη Βενετία στο σήμερα, που σχεδιάστηκε το 1960! ---- και την έκτασή της (αφορά όλη τη Γη), είναι να παρθούν υπόψη αυτά τα προβλήματα, κ να βρεθεί τι μπορεί να γίνει, δίχως τον σταματημό εγκατάστασης Αιολικής ενέργειας. Να θυμίσουμε ότι όλες οι μη ΑΠΕ καταστρέφουν συνολικά το πλανήτη πολύ χειρότερα από τις ανεμογεννήτριες, τόσο το περιβάλλον όσο κ την έμβια ζωή π.χ. το Φυσικό αέριο παράγει Μεθάνιο που είναι ως 80 φορές πιο καταστρεπτικό από το C02...... - αυτό βέβαια δεν είναι δικαιολογία να μη βρεθούν λύσεις όπου είναι δυνατόν π.χ. ήδη εκπαιδεύουν τη τεχνητή νοημοσύνη να σταματάει τις ανεμογεννήτριες όταν το ραντάρ βλέπει πουλί να τις πλησιάζει - εναλλακτικές βαφές που θα απωθεί τα άγρια πουλιά κλπ. !!!!!!!!!!!!!!!!! Κατά τα άλλα μπράβο σε αυτούς που έφτιαξαν αυτό το ντοκιμαντέρ. https://www.youtube.com/watch?v=LkIKhj5G-a4&feature=share

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτή είναι η εικόνα από ορυχείο λιγνίτη.... http://www.energytrendsinsider.com/research/coal/coal-mining-and-processing/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα αιολικά είναι θετικά, αλλά δυστυχώς χωροθετούνται με αισχρό τρόπο στην Ελλάδα. Απαράδεκτη η συγκεκριμένη χωροθέτηση, στην κορυφή ενός παρθένου βουνού. Και βέβαια αυτοί οι άχρηστοι δρόμοι που καταστρέφουν το περιβάλλον στο βουνό, κατά κανένα τρόπο δεν ορίζονται σαν "αναβάθμιση οδικού δικτύου".
    Το θεσμικό πλαίσιο δυστυχώς δίνει περιθώρια σε εταιρείες που δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να ρημάξουν το περιβάλλον, να κάνουν αιτήσεις και να παίρνουν άδειες σε δημόσια γη. Πηγή του κακού είναι πάντα το θεσμικό πλαίσιο, ανεπαρκές έως κακόβουλο πολλές φορές, από αντιστοίχων προδιαγραφών πολιτικούς.
    Καλό είναι πάντως να μην γράφονται ακρότητες, του τύπου "τα αιολικά δεν παράγουν ενέργεια" και κάτι τέτοια. Παράγουν ασφαλώς αλλά παράγουν στοχαστικά, οπότε χρειάζεται και μεγάλης κλίμακος αποθήκευση ενέργειας. Καλύτερος τρόπος η αντλησιοταμίευση, υδροηλεκτρικά δηλαδή με δεύτερο ταμιευτήρα στα κατάντη, από όπου αντλείται νερό στα ανάντη όταν υπάρχει υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
    Αυτά τα ολίγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν δεν αντισταθούμε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική και ανεπανόρθωτη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή