Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Αιολικά έργα σε Πεταλά & Ακαρνανικά: Περιβαλλοντικά εγκλήματα εντός προστατευόμενων περιοχών!















   Είναι πλέον σαφές μέσα από τις αναρτήσεις που ήδη έγιναν (και θα συνεχίσουν να γίνονται σε αυτό το blog), ότι οι απαραίτητες εργασίες και παρεμβάσεις για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, οι οποίες είναι αδύνατο να θεωρηθούν σύμφωνα με την κοινή λογική αμελητέες και αδιάφορες. 

  Όσοι αδυνατούν να το καταλάβουν αυτό, φυσικά δεν τους αγγίζει καν το περιβαλλοντικό θέμα, και θα ήταν προτιμότερο να μην θέτουν ως επιχείρημα υπέρ της αιολικής ενέργειας την «φιλικότητά» της προς το περιβάλλον (γιατί αυτό δηλώνει μεγάλη υποκρισία και ανηθικότητα από μέρους τους), αλλά να θέτουν ως επιχείρημα το οικονομικό όφελος, που φυσικά προορίζεται ΜΟΝΟ για συγκεκριμένες και μεμονωμένες ομάδες ανθρώπων, μέσω των αιολικών σταθμών των οποίων είναι κάτοχοι.

Φιλική προς το περιβάλλον μπουλντόζα
βολτάρει στα Ακαρνανικά...
  Προτιμούμε να μας λένε κατάμουτρα ότι βλέπουν μόνο οικονομικά οφέλη και όχι να μας παραμυθιάζουν με την δήθεν προστασία του περιβάλλοντος! Πληρώνουμε κι εμείς, αγαπητοί κύριοι,  το δυσβάσταχτο τέλος υπέρ των ΑΠΕ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ χωρίς να έχουμε κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα (μείωση ρύπων). Έχουμε δει από κοντά, αγαπητοί κύριοι, τι εστί περιβαλλοντική καταστροφή από αιολικά έργα... μην πάτε λοιπόν να μας βγάλετε τρελούς! Χειροπιαστά παραδείγματα από την περιοχή μας, τα πρώην βουνά Πεταλάς και Ακαρνανικά...

   Δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων ανοίχτηκαν σε παρθένες περιοχές (συμπεριλαμβανομένων και δασικών), χιλιάδες κυβικά μέτρα γης αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τόνους μπετόν, αμέτρητες ποσότητες καυσίμων και διάφορων υλικών πόρων σπαταλήθηκαν μέσω των ενεργοβόρων διαδικασιών και εργοταξιακών μηχανημάτων, και ανυπολόγιστες ποσότητες ρύπων (αέριων ή μη)  εκπέμφθηκαν από αυτά, σε περιοχές όπου άλλοτε επικρατούσε απόλυτη ηρεμία και γαλήνη και ουδέποτε δεν υπήρξαν τέτοιας εμβέλειας ρυπογόνες και καταστροφικές για χλωρίδα και πανίδα διεργασίες...




ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ!


  Όπως μπορεί και από μόνοι σας να γνωρίζετε ήδη, τόσο τα Ακαρνανικά Όρη, όσο και ο Πεταλάς (Θύαμον Όρος) είναι προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική βιοπικοιλότητα, την πανίδα και την χλωρίδα που συναντάται σ΄αυτές τις περιοχές, οι οποίες αποτελούσαν (πριν γίνουν τα έργα) κάτι σαν «ασπίδα προστασίας» γι' αυτά τα είδη...

  Τα Ακαρνανικά Όρη, με δεκάδες κορυφές και πολύπλοκο ορεινό συγκρότημα μέγιστου υψομέτρου 1.589μ., ανήκουν εξολοκλήρου στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ, δείτε περισσότερα εδώ), με κωδικό ονομασίας «GR090 Όρη Ακαρνανικά».

  Ο Πεταλάς ή Θύαμον Όρος, ένα μακρόστενο βουνό μήκους 21 χλμ. και μέγιστου υψομέτρου 895μ., ανήκει εξολοκλήρου στο «Καταφύγιο Άγριας Ζωής Πεταλάς» το οποίο σε συνδυασμό με την γειτονική λίμνη Αμβρακία (επίσης ΣΠΠΕ, δείτε εδώ) που βρίσκεται στους πρόποδές του, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και σπάνιο για την περιοχή ενδιαίτημα μεταναστευτικών πτηνών και άγριας ζωής, γενικότερα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον Πεταλά ζουν κοπάδια άγριων αλόγων, και δάση από αιωνόβιες βελανιδιές βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρο τον όγκο του.


Οκτώβριος 2017. Ο Πεταλάς με φόντο τα επιβλητικά Ακαρνανικά, στην... ανέγγιχτη από τον άνθρωπο εκδοχή τους,
που δυστυχώς δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά...



Οι εικόνες που αντικρίσαμε από αυτά τα βουνά τον Ιούλιο του 2018
είναι αποκαρδιωτικές:

Ακαρνανικά και Πεταλάς, με εμφανέστατες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις
(για καλύτερη προβολή κάντε κλικ εδώ)


Βουνά ή εργοτάξια? Η εικόνα είναι θλιβερή....


Ολόκληρο το βουνό ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.
Ας κολλήσουμε και το «πράσινης» ενέργειας, για να παρηγορηθούμε λίγο


Ευχαριστούμε πολύ την Spider Ενεργειακή Α.Ε. και τον όμιλο Μυτιληναίου!!!
 


   Παρατηρώντας τις παραπάνω εικόνες, ειδικά για την περίπτωση του Πεταλά, βλέπουμε ότι ολόκληρος ο όγκος του βουνού, σε όλο το μήκος του,  έχει δεσμευτεί από τις εγκαταστάσεις του αιολικού σταθμού της εταιρίας «Spider Ενεργειακή A.E.», θυγατρική της Protergia, συμφερόντων ομίλου Μυτιληναίου!



   Ας μας απαντήσει κάποιος στο εξής εύλογο ερώτημα: Για ποιον λόγο έγινε αυτό, εφ' όσον ο ίδιος αριθμός ανεμογεννητριών (24) θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετηθεί με πολύ μικρότερα διαστήματα ανάμεσά τους, δεσμεύοντας και καταστρέφοντας έτσι πολύ μικρότερη έκταση?

   Μήπως επειδή οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν καλύτερα έτσι (όχι βέβαια...) ή μήπως επειδή η εταιρία ήθελε να δεσμεύσει όσο περισσότερη έκταση γίνεται, προκειμένου αυτή να αποτελέσει μελλοντική ιδιοκτησία της και να μπορεί άφοβα να παρεμβαίνει στο βουνό όποτε και όσο επιθυμεί???


  Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε μιαν απάντηση από κάποιον εκπρόσωπο των εμπλεκόμενων εταιρειών (Spider Ενεργειακή, Protergia, Μυτιληναίος... το ίδιο κάνει) ή από τον ίδιο τον κύριο Μυτιληναίο ή τον δήμαρχο Αμφιλοχίας κύριο Κοιμήση! Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τον λόγο για τον οποίο επιτράπηκε ο Πεταλάς να μετατραπεί σε τσιφλίκι του Μητιληνάιου ο οποίος μέσα από αυτό παράγει αμελητέας ποσότητας ενέργεια (μόνο όταν φυσάει) που την αγοράζουμε όλοι εμείς σε διπλάσια τιμή (πάντα) απ' ότι αγοράζουμε την «συμβατική» ενέργεια της ΔΕΗ, και παράλληλα αυτός λαμβάνει και χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. γι' αυτό το έργο!!!



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδικαιολόγητα
μεγάλης απόστασης μεταξύ ανεμογεννητριών:


Οι Δανέζικες ανεμογεννήτριες στον Πεταλά, με φόντο τον Μπούμιστο των Ακαρνανικών
ο οποίος περιμένει τη σειρά του για την υλοποίηση της επένδυσης της «Venergia Ενεργειακή A.E.»...



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ:


  •  Όσον αφορά λεπτομέρειες σχετικά με το έργο στον Πεταλά, το οποίο τώρα έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε λειτουργία, η παρακάτω εικόνα συνοψίζει πολύ καλά τα μεγέθη και τις λυπητερές υλικές και τεχνικές παραμέτρους - απαιτήσεις του:

Κάτοχος του έργου είναι η Spider Ενεργειακή, θυγατρική της Protergia, συμφερόντων ομίλου Μυτιληναίου.



  • Όσον αφορά αντίστοιχες λεπτομέρειες σχετικά με το έργο στα Ακαρνανικά, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της ανέγερσης των πυλώνων των ανεμογεννητριών, αυτό θα αποτελείται από έντεκα (11) ανεμογεννήτριες ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ισχύος 3,8MW έκαστη. Η συνολική ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ισχύς του σταθμού θα είναι 41,8MW. H εταιρεία που είναι κάτοχος του έργου είναι η «Περγαντή Α.Ε.», θυγατρική της «ΘΕΡΜΗΣ Α.Ε», θυγατρική της «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.», η οποία μέσω της «Ξεροβούνι Α.Ε.» κατέστρεψε το Ξεροβούνι Πλατάνου Ναυπακτίας το 2012, τοποθετώντας 20 ανεμογεννήτριες σε ολόκληρη την κορυφογραμμή του...

    Και η... κατάντια - ξεφτίλα με τις εταιρείες (ή καλύτερα.. εταιρεία) που παίρνουν σβάρνα τα Ακαρνανικά δεν τελειώνει εδώ. Εκτός από τις ανεμογεννήτριες της «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.», θα τοποθετηθούν σύντομα κι άλλες, από την εταιρεία «Venergia Ενεργειακή A.E.» και τις δυο νεοσύστατες ενεργειακές κοινότητες «Ένωση Αγρινίου» και «Ανεμοέσσα Ακαρνανία», σε όλες τις κορυφές των Ακαρνανικών απ' άκρη σ' άκρη!


  Ας δούμε μερικές ακόμα θλιβερές εικόνες των εργοταξίων που στήθηκαν σε Ακαρνανικά και Πεταλά το καλοκαίρι που μας πέρασε, καθώς αυτές θα μείνουν στην ιστορία του τόπου, να τις θυμόμαστε και να καμαρώνουν οι επόμενες γενιές με αυτό που επιτρέψαμε να γίνει...


Ολόκληρα βουνά κατεδαφίζονται, και κάποιοι μας μιλούν
για προστασία του περιβάλλοντος... 
Φιλικές παρεμβάσεις στα Ακαρνανικά 
Εργοτάξιο παραγωγής αδρανών υλικών
 Ιερα Μονή Ρόμβου Βάτου, Ακαρνανικά
Εργοτάξιο παραγωγής αδρανών υλικών στον Πεταλά


__________________
Ανεξάρτητοι - Ενεργοί Πολίτες Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου