Ύστερα από την «ημερίδα» που πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, και που σκοπό είχε την ενημέρωση (η καλύτερα, συγκέντρωση και «ψάρεμα» όσων θέλουν να πάρουν το ρίσκο μιας επένδυσης αμφιβόλου αποτελέσματος) σχετικά με τα μελλοντικά αιολικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία, πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσει μια διαφωτιστική ενημέρωση των απλών πολιτών, δηλαδή αυτών που ΔΕΝ έχουν λεφτά να επενδύσουν ή δεν θέλουν καν να επενδύσουν (δυστυχώς, για τις δυο αυτές ενεργειακές κοινότητες...) και αυτών που ΔΕΝ έχουν τίποτα να κερδίσουν, παρά μόνο να χάσουν, μέσα από όλο αυτό το εγχείρημα.
Το θέμα είναι πολύ σημαντικό, και η πλήρης άγνοια ή η επιφανειακή προσέγγισή του από όλους εμάς που είμαστε απλοί θεατές των εξελίξεων, θα έχει μη αναστρέψιμες και σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στις τσέπες μας, όσο και στο περιβάλλον.
ΤΙ & ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ:
Πραγματοποιεί (μαζί με την Ανεμοέσσα Ακαρνανία) κάλεσμα προς ιδιώτες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν χρήματα τοποθετώντας ανεμογεννήτριες ΠΑΝΩ ΣΕ ΒΟΥΝΑ! Δηλαδή ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΗ, δηλαδή σε παρθένο φυσικό περιβάλλον, που ανήκει το ίδιο σε όλους μας και κανείς από εμάς είτε ανήκει σε συνεταιρισμό είτε σε μεγάλη εταιρεία είτε πουθενά δεν έχει το δικαίωμα να το εκμεταλλευτεί και να το καταστρέψει για δικό του όφελος αδιαφορώντας για τις συνέπειες και για το τι γνώμη έχουν γι' αυτό οι υπόλοιποι συνάνθρωποί του!
Φυσικά, το κίνητρο τέτοιων εγχειρημάτων, είτε αυτά πραγματοποιούνται από μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε από συνεταιρισμούς όπως η Ένωση Αγρινίου και η Ανεμοέσσα, είναι ένα και μοναδικό και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ούτε η προστασία του περιβάλλοντος, ούτε η παραγωγή «καθαρής» ενέργειας, ούτε το γενικό όφελος (απορίας άξιο πού το βλέπουν...) της κοινωνίας όπως όλοι αυτοί ισχυρίζονται, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ οι επιδοτήσεις ΕΣΠΑ, οι οποίες αν δεν υπήρχαν, φυσικά δεν θα υπήρχαν και τέτοιες κινήσεις από φιλόδοξους «επενδυτές» - «σωτήρες της κοινωνίας», όπως αυτοσυστήνονται. Έχει παρατηρηθεί στο εξωτερικό άλλωστε, ειδικά στο χώρο των αιολικών, ότι όποτε σταματούν οι επιδοτήσεις, ως δια μαγείας σταματά και η (ευκαιριακά υπερβολική) προθυμία για «σώσιμο του περιβάλλοντος» από επενδυτές μέσω εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ και όχι «αιολικά πάρκα»).
Αφορμή και ώθηση στο να ξεκινήσει το όλο εγχείρημα, αποτέλεσε ο Ν.4513/2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες (δείτε περισσότερα εδώ), που δυστυχώς δίνει τη νόμιμη δυνατότητα σε τέτοιους συνεταιρισμούς να πράξουν αναλόγως (φυσικά για δικό τους όφελος), και που ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου ξεκάθαρα δήλωσε στην ομιλία του ότι πάει να εκμεταλλευτεί, όπως δήλωσε ότι θα εκμεταλλευτεί και την χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, βεβαίως...
Απώτερος σκοπός της Ε.Ε. που στηρίζει τις Α.Π.Ε. από ιδιωτικές επενδύσεις και προορίζει τις χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ για τέτοιους σκοπούς, είναι η εφαρμογή του Ν. 2773/1999 «Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας-Ρύθμιση θεμάτων ενεργειακής πολιτικής και λοιπές διατάξεις» που άρχισε να ισχύει από το 2001 σύμφωνα με την οδηγία 96/92 της ίδιας της Ε.Ε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτονομία κάθε χώρας.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ & ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ «34 ΕΡΓΑ»:
Στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο, προβλήθηκε μεταξύ άλλων, και χάρτης - σκαρίφημα με τις τοποθεσίες που επιλέχτηκαν για να εγκατασταθούν οι αιολικοί σταθμοί. Σύμφωνα με αυτόν, αλλά και με τις πληροφορίες που ήδη είχαμε συλλέξει από καιρό πριν για τα αιολικά στην Αιτ/νια γενικότερα, παρουσιάζουμε κι εμείς στη συνέχεια τις σχετικές τοποθεσίες:
Ο χάρτης που προβλήθηκε από την Ένωση Αγρινίου και την Ανεμοέσσα Ακαρνανία, στο Παπαστράτειο Μέγαρο |
Ο παραπάνω χάρτης, παρουσιάζει πολύ γενικά και ομαδοποιημένα τα «34 έργα» (όπως αυτά ονομάστηκαν από τις δυο ενεργειακές κοινότητες). Φυσικά δεν πρόκειται απλά για «τρία πάρκα», όπως δείχνει η παραπάνω εικόνα, και ούτε καν για «πάρκα», όπως έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα να τα βλέπουμε στα βουνά.
Πρόκειται για μεμονωμένους αιολικούς σταθμούς ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ (θα εξηγηθεί παρακάτω ο όρος) ισχύος που ο καθένας τους δεν θα υπερβαίνει τα 6MW. Δηλαδή, πρόκειται για αιολικούς σταθμούς με 2 (δύο) το πολύ ανεμογεννήτριες (α/γ) ο κάθε ένας (2α/γ x 3MW = 6MW) και για αιολικούς σταθμούς με 1 (μία) ανεμογεννήτρια ονομαστικής ισχύος 3,6MW ο κάθε ένας, διάσπαρτους από δω κι από 'κει (!) σε βουνοκορφές της Αιτωλοακαρνανίας.
Αυτό, σύμφωνα με τον Ν. 4513/2018, επιτρέπει στις ενεργειακές κοινότητες (και όχι στις υπόλοιπες εταιρείες) που καταθέτουν στη ΡΑΕ αιτήσεις για αδειοδότηση αιολικών σταθμών, να έχουν το προνόμιο της προτεραιότητας εξέτασης (επομένως και έγκρισης) αυτών των αιτήσεων, ανάμεσα σε αμέτρητες άλλες αιτήσεις αιολικών σταθμών ανά την Ελληνική επικράτεια που η ονομαστική τους ισχύς υπερβαίνει τα 6ΜW. Τόσο πολύ βιάζονται λοιπόν να... επενδύσουν, για να μην προλάβει άλλος επενδυτής να αρπάξει την ευκαιρία, και όχι φυσικά να βιαστούν να «σώσουν» πρώτοι το περιβάλλον και να «ωφελήσουν» την κοινωνία. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου δήλωσε «αν δεν γίνουν αυτά τα έργα από εμάς, θα γίνουν από άλλους. Αυτό θέλουμε να προλάβουμε». Το θέμα όμως, κύριε πρόεδρε και αναγνώστες του άρθρου, είναι ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ, γιατί όπως θα αιτιολογείται συνέχεια μέσα από τα άρθρα του παρόντος blog, τα αιολικά είναι σκέτη απάτη, σπατάλη τεράστιων χρηματικών πόρων, και δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
Ας δούμε πρώτα ποιοι είναι αυτοί οι αιολικοί σταθμοί (34 έργα) και στη συνέχεια πως αποτυπώνονται στον χάρτη οι οριοθετήσεις τους:
α/γ= ανεμογεννήτριες
δ.ε.= Δημοτική Ενότητα
δ.ε.= Δημοτική Ενότητα
ΑΣΠΗΕ= Αιολικος Σταθμος Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας
Όρος Σαράνταινα ή Οξυά:
1. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Μεσοβούνια» δ.ε. Αποδοτίας, δήμου Ναυπακτίας
2. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Παλούκι» δ.ε. Αποδοτίας, δήμου Ναυπακτίας.
3. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Ψηλή Ράχη» δ.ε. Αποδοτίας, δήμου Ναυπακτίας
4. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Αρέντα» δ.ε. Αποδοτίας, δήμου Ναυπακτίας
5. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Φάκα» δ.ε. Αποδοτίας, δήμου Ναυπακτίας
*Συνολικά 7 ανεμογεννήτριες
Ακαρνανικά Όρη:
6. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Αμαλιαρή» δ.ε. Μεδεώνος, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
7. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Ελάφια» δ.ε. Παλαίρου, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
8. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Εννιά Αδέλφια» δ.ε. Παλαίρου, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
9. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6ΜW (δύο α/γ) στη θέση «Κόκκινος Γκρεμός» δ.ε. Μεδεώνος, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
10. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Κορυφή» δ.ε. Ανακτορίου, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
12. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Ψηλή Κορυφή» δ.ε. Μεδεώνος, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
13. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Πυργάκι» δ.ε. Ξηρομέρου, δήμου Αλυζίας
14. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Πύργος» δ.ε. Ανακτορίου, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
15. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Τσερεκάς» δ.ε. Παλαίρου, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
16. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Σπαρτοχώρι» δ.ε. Μεδεώνος, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
17. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Πρ. Ηλίας» δ.ε. Μεδεώνος, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
18. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Περγαντή» δ.ε. Μεδεώνος, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
19. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Σγουριούρι» δ.ε. Μεδεώνος, δήμου Ακτίου Βόνιτσας
20. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Κορφούλα» δ.ε. Ξηρομέρου, δήμου Αλυζίας
21. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Βαμβακάς» δ.ε. Ξηρομέρου, δήμου Αλυζίας
*Συνολικά 26 ανεμογεννήτριες
Περιοχή Θέρμου & Όρη Ναυπακτίας:
22. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Αλωνάκι» δ.ε. Πλατάνου, δήμου Ναυπακτίας
23. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Ανεμίτσα» δ.ε. Θέρμου, δήμου Θέρμου
24. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Άννινος» δ.ε. Θέρμου, δήμου Θέρμου
25. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Αρδίνης» δ.ε. Πλατάνου, δήμου Ναυπακτίας
26. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Αχλαδόκαστρο» δ.ε. Πλατάνου, δήμου Ναυπακτίας
27. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Καρφοπεταλιάς» δ.ε. Πλατάνου, δήμου Ναυπακτίας
28. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Μαλοβούνι» δ.ε. Θέρμου, δήμου Θέρμου
29. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Παιωνία» δ.ε. Πυλλήνης, δήμου Ναυπακτίας
30. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Ψηλή Κορυφή» δ.ε. Πυλλήνης, δήμου Ναυπακτίας
31. ΑΣΠΗΕ ισχύος 6MW (δύο α/γ) στη θέση «Ψωριάρης» δ.ε. Πλατάνου, δήμου Ναυπακτίας
32. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Τούμπες» δ.ε. Θέρμου, δήμου Θέρμου
33. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Τσεκούρα» δ.ε. Πλατάνου, δήμου Ναυπακτίας
34. ΑΣΠΗΕ ισχύος 3,6MW (μία α/γ) στη θέση «Ξεροβούνι» δ.ε. Πλατάνου, δήμου Ναυπακτίας
*Συνολικά 19 ανεμογεννήτριες
Δηλαδή: 7 + 26 + 19 = 52 ανεμογεννήτριες
θα τοποθετήσουν οι δύο ενεργειακές κοινότητες στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας...
Οι χάρτες:
Όρος Σαράνταινα ή Οξυά. Με κίτρινο χρώμα η οριοθέτηση και οι α/γ των αιολικών σταθμών που αιτήθηκαν για εγκατάσταση οι δύο ενεργειακές κοινότητες. Πράσινο χρώμα: μελλοντικοί αιολικοί σταθμοί άλλων εταιρειών. Πηγή: http://www.rae.gr/geo/ |
Ακαρνανικά Όρη. Με κίτρινο χρώμα η οριοθέτηση και οι α/γ των αιολικών σταθμών που αιτήθηκαν για εγκατάσταση διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι δύο ενεργειακές κοινότητες. Όλος αυτός ο ορεινός όγκος θα θυσιαστεί για επενδύσεις!!! Πράσινο χρώμα: μελλοντικοί αιολικοί σταθμοί άλλων εταιρειών. Πηγή: http://www.rae.gr/geo/ |
Περιοχή Θέρμου - Όρη Ναυπακτίας. Με κίτρινο χρώμα η οριοθέτηση και οι α/γ των αιολικών σταθμών που αιτήθηκαν για εγκατάσταση οι δύο ενεργειακές κοινότητες. Γαλάζιο χρώμα: ήδη εγκατεστημένοι αιολικοί σταθμοί άλλων εταιρειών. Πηγή: http://www.rae.gr/geo/ |
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
- Οι ενεργειακές κοινότητες Ένωση Αγρινίου και Ανεμοέσσα Ακαρνανία, θα τοποθετήσουν συνολικά 52 ανεμογεννήτριες συνολικής ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ισχύος 168MW. Φυσικά, αυτοί οι κύριοι ποτέ δεν θα παραδεχτούν δημόσια ότι αυτή η συνολική ισχύς είναι η ονομαστική, δηλαδή η μέγιστη που μπορεί να παραχθεί υπό απόλυτα ιδανικές συνθήκες (όποτε, πόσο και αν φυσάει άνεμος, λειτουργικότητα ανεμογεννητριών, ποιότητα συντήρησης, απώλειες ενέργειας κτλ), που όπως καταλαβαίνετε ποτέ μα ποτέ δεν επιτυγχάνονται!
Μια ανεμογεννήτρια έχει ονομαστική και πραγματική ισχύ. Η πραγματική, (αυτή που παίρνουμε στην πραγματικότητα) συνήθως φτάνει στο 25% έως 30% της ονομαστικής, δηλαδή ούτε καν στο μισό! Η συνολική πραγματική ισχύς αυτού του έργου λοιπόν, στην καλύτερη περίπτωση δεν θα είναι ούτε καν η μισή της ονομαστικής, δηλαδή ούτε καν 84MW, σε αντίθεση με τα 168MW που αναφέρονται αποκρύπτοντας την... πικρή αλήθεια, εκτός βέβαια αν γίνει θαύμα και φυσά κάθε μέρα άνεμος με το συγκεκριμένο εύρος τιμών ταχύτητας ανέμου στο οποίο οι ανεμογεννήτριες παράγουν ιδανικά τη μέγιστη ισχύ τους.
- Αν εξαιρέσουμε την περιοχή της Αποδοτίας (Όρος Σαράνταινα ή Οξυά, όπου προς το παρόν δεν υπάρχουν ήδη εγκατεστημένοι αιολικοί σταθμοί αλλά θα εγκατασταθούν σύντομα), οι υπόλοιποι αιολικοί σταθμοί σε Θέρμο, Ναυπακτία και Ακαρνανικά, θα γίνουν κοντά σε βουνά όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί α/γ άλλων εταιρειών, που σημαίνει ότι σ΄αυτές τις περιοχές οι ενεργειακές κοινότητες θα βρουν έτοιμα τα πρώτα έργα (οδοποιία, μετρήσεις, υποσταθμοί, δίκτυο μεταφοράς ενέργειας κτλ.).
Αυτό φυσικά, φανερώνει την ύποπτη συμμετοχή των δυο ενεργειακών κοινοτήτων στο ήδη στημένο από άλλους «φαγοπότι επιδοτήσεων» πάνω στα βουνά, ώστε να μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται τα πραγματικά και όχι τα δηλωμένα & πλαστά κόστη, διατηρώντας όμως το ποσό της χρηματοδότησης ίδιο κι απαράλλαχτο! Άλλωστε, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου στην ομιλία του ευχαρίστησε θερμά την εταιρία ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.(!!!), η οποία τώρα τοποθετεί ανεμογεννήτριες στα Ακαρνανικά Όρη, όπως τοποθέτησε και στο Ξεροβούνι Πλατάνου Ναυπακτίας το 2012. Και στα δύο αυτά βουνά όπως είδαμε παραπάνω, οι ενεργειακές κοινότητες θα τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες!
Όλο αυτό γίνεται εις βάρος της φύσης και των καταναλωτών στους οποίους υποχρεωτικά θα πωλείται αμελητέας ποσότητας «αιολικό» ρεύμα σε διπλάσια τιμή από το «συμβατικό» ρεύμα. Για του λόγου το αληθές, δείτε την παρακάτω εικόνα:
- Το «καλό» (καλό για τη φύση και το περιβάλλον) της όλης υπόθεσης μόνο όσον αφορά κάποια από τα αιολικά που θα τοποθετήσουν οι δύο ενεργειακές κοινότητες είναι ότι θα επιβαρυνθούν με αυτά τα φαραωνικά έργα, βουνά που ήδη έχουν υποστεί περιβαλλοντική υποβάθμιση από αιολικούς σταθμούς άλλων εταιρειών. Δηλαδή, ένα μικρό μέρος του συνολικού έργου των δύο κοινοτήτων θα τοποθετηθεί σε ήδη κατεστραμμένες από αιολικά έργα περιοχές, «μειώνοντας» κάπως το περιβαλλοντικό κόστος απ' ότι αν τοποθετούνταν το έργο εξολοκλήρου σε παρθένες περιοχές... φυσικά, θα επηρεαστούν αναμφισβήτητα και παρθένες περιοχές και βουνοκορφές (Αρδίνης, Τσεκούρα, Άννινος, Ανεμίτσα, Ψωριάρης, Μπούμιστος, Σαράνταινα κτλ.) με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την φύση και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτή.
ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 27ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018:
Μεταξύ πολλών ανακριβειών, απόκρυψης της αλήθειας, αοριστιών περί «αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας», «αειφορίας», «πράσινης ανάπτυξης», «άλματος προς το μέλλον» και μιας σωρείας πολλών άλλων ανυπόστατων και γελοίων εννοιών που προσβάλλουν τη νοημοσύνη όλων μας, ειπώθηκαν μέσα σε μια προσπάθεια να πείσουν το κοινό οι ομιλούντες στο Παπαστράτειο Μέγαρο, και τα εξής:
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου από τη μια πλευρά τόνιζε ότι σκοπός του δεν είναι το κέρδος και από την άλλη ζητούσε την προσοχή όλων ώστε να καταλάβουν το οικονομικό όφελος που θα έχουν αν επενδύσουν σ' αυτά τα έργα, καλώντας «χιλιάδες επενδυτές να αγκαλιάσουν το έργο και να το κάνουν δικό τους», γιατί «αν είμαστε 1000 επενδυτές, το έργο θα γίνει. Αν όμως είμαστε 100, δε θα γίνει».
Αναφερόταν συνεχώς σε επενδύσεις, χρηματοδοτήσεις, τράπεζες, δάνεια και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «μπαίνουμε στα χωράφια των μεγάλων (επενδυτών)», όπως και ότι «δεν έχουμε τη δύναμη του χρήματος, αλλά έχουμε τη δύναμη των πολλών», «δεν έχω κάτι με τους μεγάλους επενδυτές, καλώς επενδύουν και πρέπει να επενδύουν στη χώρα, αλλά πρέπει να πάρουμε κι εμείς το μερίδιο που μας αντιστοιχεί ως κοινωνία».
Ακόμα, ειπώθηκε και το εξής: «Στην Αιτωλοακαρνανία έχουμε ωραίο περιβάλλον, ωραίες λίμνες, ποτάμια, αέρα... και θα λέμε μετά από χρόνια "κοίτα μια ωραία ανεμογεννήτρια" αλλά δεν θα την έχουμε βάλει εμείς, μα άλλοι επενδυτές» !!!
Ακούγοντας όλα αυτά λοιπόν, αναρωτιόμαστε: Ποιός λογικός και χωρίς κανένα οικονομικό συμφέρον άνθρωπος, κύριε πρόεδρε, θα έλεγε ποτέ «κοίτα μια ωραία ανεμογεννήτρια, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να την βάλω εγώ στο βουνό, την έβαλε άλλος»??? Ο απλός Έλληνας πολίτης που βγήκε μια βόλτα στο βουνό να θαυμάσει τη φύση ή ο τουρίστας που ήρθε να δει το ωραίο περιβάλλον της Αιτ/νιας που εσείς ο ίδιος αναφέρατε πως έχουμε, και επίσης εσείς ο ίδιος καταστρέψατε βάναυσα και το γεμίσατε με άχρηστες ανεμογεννήτριες απ' άκρη σ' άκρη???
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ:
Το ότι τα αιολικά έτσι όπως εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια είναι σκέτη απάτη, έχουν αυτοσκοπό τις επιδοτήσεις και τα μεμονωμένα οικονομικά οφέλη κάποιων, είναι εντελώς άχρηστα και ότι δεν θα έπρεπε ΠΟΥΘΕΝΑ να εγκαθίστανται, θα προσπαθούμε συνέχεια μέσα από κάθε ανάρτηση αυτού του blog να το αποδεικνύουμε. Ενέργειες όπως αυτή των δυο ενεργειακών κοινοτήτων της Αιτ/νιας αλλά και κάθε άλλης εταιρείας και επιχείρησης, είναι από εμάς μη αποδεκτή, κατακριτέα και θα προσπαθήσουμε να την γνωστοποιήσουμε ώστε όσοι πολίτες είναι ενάντια σ΄αυτές, να αποτρέπουν την εξέλιξή τους.
Κλείνουμε το παρόν άρθρο με μια εικόνα που έκανε τον γύρο του διαδικτύου σε ολόκληρη την Ελλάδα, και αναφέρει επιγραμματικά κάποιες τραγικές αλήθειες σχετικά με τα μειονεκτήματα των αιολικών που ισχύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους πολίτες της Αιτ/νιας:
__________________
Ανεξάρτητοι - Ενεργοί Πολίτες Αιτωλοακαρνανίας
Εκεί που κάποιοι "Άη Λιάδες" διαφέντευαν τα βουνά μας, σε λίγα χρόνια μάζες από σιδερένια κουφάρια πεταμένων χρημάτων θα ποτίζουν με σκουριά και τοξίνες συνθετικών λαδιών την έως σήμερα όμορφη πατρίδα μας! Ας δούμε λίγο μακρύτερα, ας σεβαστούμε εκείνο που ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ, κι ας σταματήσουμε όσο είναι νωρίς την ανεπίστροφη καταστροφή των βουνών και των ποταμών μας. Ας δώσουμε βαρύτητα στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και όλοι μαζί ας αντισταθούμε σε όσους δεν σέβονται το περιβάλλον και το καταστρέφουν στο όνομα της διάσωσής του!
ΑπάντησηΔιαγραφή